GRE ve GMAT Sınavları Ne İşe Yarar?

Küreselleşme ile birlikte rutin hayatın her alanında birtakım değişiklikler ve dönüşümler meydana gelmiştir. Bundan 40-50 sene önce lise mezunu olmak bile nitelikli sayılabilecekken bugün üniversite mezunlarının dahi işsiz olması küreselleşmenin en acımasız göstergelerinden biridir.

İşsizlik kaosunun içinde yer almak istemeyen sizler, üniversite eğitimini tercih sürecinden, eğitim bitinceye kadarki zaman zarfında sürekli bir yarış içerisindesiniz. Kurslar, sınavlar, sertifikalar, eğitimler… İşverenler tarafından beklenen sonsuz nitelikler doğal olarak sizleri farklı arayışlara itmektedir. Kendinizi alanınızla ilgili daha fazla geliştirmek, daha çok ön plana çıkmak ve sizlere rakip olarak sunulan mesai arkadaşlarınız arasından sıyrılabilmek için daha çok donanıma sahip olmanız gerekmektedir.

Kendinizi geliştirmek ve alanınızda en iyisi olmak için özellikle son zamanlarda seçilen yollardan biri de yüksek lisans eğitimidir. Mesleki ve akademik uzmanlığa dayanan yüksek lisans eğitimi, yeni mezun pek çok öğrenci tarafından tercih edilmektedir.

Özellikle son zamanlarda yüzlerce öğrenci, yurtdışı eğitimin ön plana çıkması ve daha cazip hale gelmesinden dolayı yüksek lisans eğitimini yurtdışında tamamlamaya başlamamaktadır. Nasıl ki Türkiye’de yüksek lisans eğitimi yapmanın temek kriterleri ve şartları varsa, benzer şartlar yurtdışındaki yüksek lisans programlarında da bulunmaktadır. İngilizce eğitim veren çoğu ülkede yüksek lisans yapabilmenin temel şartı GRE ve GMAT sınavlarına ait geçerli bir skor elde etmektedir. Peki bu sınavlar nelerdir?

GRE (GRADUATE RECORD EXAMINATION)

İngilizce eğitim veren çok sayıda ülkede kabul edilen GRE sınavı, yüksek lisans ve doktora eğitimi için temel kabul şartını oluşturmaktadır. GRE sınavı genel olarak iki bölümden oluşmaktadır:

·             GRE General Test (ETS GRE General Sayfası)

·             GRE Subject Test (ETS GRE Subject Sayfası)

GRE General Test, genel bir sınav olup yüksek lisans veya doktora yapacak tüm öğrencilerin girdiği sınavdır.

GRE Subject Test ise, 8 farklı bilim dalında lisansüstü eğitim görmek isteyen öğrencilerle tamamlanması gereken sınavdır. Genel testin yanı sıra Subject testinin de tamamlanması gerekmektedir.

Sınav, Sayısal, Sözel, Kompozisyon olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır.
Sözel bölümde 30 dakikada tamamlanması gereken 30 soru bulunmaktadır. Sayısal bölümde 45 dakikada tamamlanması gereken 28 soru bulunmaktadır. Kompozisyon bölümünde 2 soru sorulmaktadır. İlk soru bir konu üzerindeki yorumların sorulduğu 45 dakika sürerken, ikinci bölüm bir argüman üzerinde akıl yürütmenizin istendiği 30 dakikalık bir bölümden oluşmaktadır.

Sınava katılabilmek için öğrencilerin minimum upper intermediate veya üzerinde bir seviyeye sahip olmaları gerekmektedir.

12 ayda maksimum 5 kez girilme hakkı olan GRE sınavının 5 yıl boyunca geçerliliği bulunmaktadır.

GRE sınavı bilgisayar destekli yapılabildiği gibi kağıt üzerinde de yapılabilmektedir.

Bilgisayar destekli GRE sınavının süresi 3 saat 45 dakikadır. 6 bölümden oluşur ve 3 bölümden sonra 10 dakikalık ara verilmektedir.

Kağıt üstünde yapılan GRE sınavının süresi 3 saat 30 dakikadır. 6 bölümden oluşur. 2. bölümden sonra 10 dakikalık ara verilmektedir.

GRE sınavı için belirlenen bir skor puanı bulunmamaktadır. Her kurum farklı GRE skoru talep edebilmektedir.


GMAT (Graduate Management Admission Test)

İngilizce eğitim veren çok sayıda ülkede kabul edilen GMAT sınavı, yüksek lisans ve doktora eğitimi için temel kabul şartını oluşturmaktadır. Sınav genel olarak öğrencilerin sözel, sayısal ve analitik yazma ve anlama becerilerini ölçen bir sınavdır. Sınavdan alınabilecek maksimum puan 800 iken, sınavın geçerlilik süresi 5 yıldır. Top üniversitelerin büyük çoğunluğu sınavdan minimum 600 paun talep etmektedir.

Sınav, sayısal, sözel ve kompozisyon olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır. “Computer-Adaptive Test (CAT)” sistemi ile bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen sınav 4 saat sürmektedir.

Sınava katılabilmek için öğrencilerin minimum upper intermediate veya üzerinde bir seviyeye sahip olmaları gerekmektedir.

Akademik hayatınızın ve kariyer yaşantınızın önemli bir basamağını oluşturan lisansüstü eğitim için GRE ve GMAT sınavlarının son derece önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. İyi seviyede İngilizce ve sistemli bir çalışma ile iyi puanlar alabileceğiniz bu sınavlar yurtdışında lisansüstü eğitim için açılan birer kapıdır.

Lisansüstü eğitim serüveninizde aralamaya çalıştığını kapıyı tutarak sizlere yardımcı olmaktan, doğru ve bilinçli yönlendirerek kılavuzluk etmekten memnuniyet duyacağımızı bilmenizi isteriz.

 

BİLGİ FORMU (Her Türlü Soru ve Öneriniz İçin Bize Ulaşın)
 
DİL OKULLARI
ÜNİVERSİTELER
BAŞARI HİKAYELERİMİZ
REFERANSLARIMIZ
OKUMADAN YURTDIŞINA GİTMEYİN

YURTDIŞI EĞİTİM HABERLERİ

ÜCRETSİZ BİLGİ İSTEYİN
WHATSAPP'TAN SORUN